søndag den 8. januar 2012

Stephen King - Carrie

Carrie er den første roman, Stephen King fik udgivet, og vi skal faktisk næsten fyrre år tilbage i tiden for at finde udgivelsestidspunktet - nemlig i 1974. Det er en fængende og velskrevet lille sag af en debut, der med sine tohundrede sider er en af Kings i omfang mere beskedne værker. Et af mine yndlings karaktertræk ved Kings skrivning er, at han ofte lader noget katastrofalt ske (The Stand, Under the Dome osv.), hvorefter han præsenterer historien set fra mange forskellige vinkler og mennesker. Han får en til at være interesseret i dem alle. Dette kan og skal ikke gøres kort, så derfor er mange Stephen King-bøger særdeles omfangsrige. I Carrie ses det helt modsatte - som virker lige så stærkt - her centreres handlingen om én person, nemlig teenagepigen af samme navn.

Carrie bor sammen med sin meget kristne mor (her er det vist på sin plads at skrive moder), som har for vane at låse Carrie inde i et skab sammen med en replica af Jesus på korset hvis hun har gjort noget forkert. Carrie gør i moderens øjne tit noget forkert.  De fleste kan nok huske scenen fra filmen, hvor stakkels Carrie får menstruation for første gang i badet efter en gymnastiktime. Hun aner selvfølgelig ikke hvad det er, og de andre piger griner af hende og kaster tamponer(!) på hende. Senere udtænker de en lumsk plan for at gøre hende til grin på selveste prom night - en plan, der involverer en spand griseblod. Men man skal ikke gøre Carrie vred...

Filmen er en lidt anden historie, men trods et par skønhedspletter står den stadig tilbage som en af de stærkeste King-filmatiseringer. Brian De Palma (The Fure, Scarface) instruerede den allerede i 1976 med Sissy Spacek i hovedrollen som teenagepigen Carrie. En ung John Travolta optræder også særdeles usympatisk i en birolle, og Carries crush Tommy har det mest fantastiske krøllede hår nogensinde. Filmen er nok for dateret til for alvor at kunne skræmme, og visse scener virker mere komiske end uhyggelige, men det er bestemt ikke en dårlig film. Slutscenen skræmte i øvrigt livet af min kæreste, da han var en lille bitte knægt og så den i fjernsynet.

Både bog og film tåler efter min mening endnu et gensyn. Bogen får 6,9 ud af 10, mens filmen scorer lidt højere, 7,5. King siger selv om Carrie: I'm not saying that Carrie is shit and I'm not repudiating it. She made me a star, but it was a young book by a young writer. In retrospect it reminds me of a cookie baked by a first grader — tasty enough, but kind of lumpy and burned on the bottom." Der er i øvrigt rygter om en nyindspilning af filmen - det er bestemt interessante nyheder!

7 kommentarer:

 1. nyindspilning! fedt. siger rygterne noget om skuespillere eller instruktør?

  SvarSlet
 2. Ja det lyder meget spændende!

  SvarSlet
 3. Ja, det er instruktøren af Boys Don't Cry der har kastet sig over projektet! Men det bliver først til 2013.

  SvarSlet
 4. den vil jeg glæde mig til at se! håber at der snart kommer mere info på imdb, jeg er totalt nysgerrig nu; forestiller mig hvem der kunne være carrie... og kan kun komme på dårlige navne. emma watson? arhhh. scarlett johansson? naaah. eller ser vi hilary swank igen? hnnmm. imdb! opdatér nuuu.
  (beklager kommentarspam).

  SvarSlet
 5. Jeg synes også det er helt vildt spændende. Håber de caster en god skuespiller. Og at det ikke bliver en plat teenagehorrorfilm. Der er potentiale til en mere socialrealistisk vinkel, i hvert fald! :)

  SvarSlet
 6. uh! rygtet siger lindsay lohan.
  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2084256/Stephen-Kings-Carrie-undergo-Hollywood-makeover--Lindsay-Lohan-rumoured-play-title-character.html#ixzz1j3xwkFB

  SvarSlet
 7. Uh, det er faktisk lidt interessant. Hende fra True Grit er også ret sej.

  SvarSlet