tirsdag den 11. november 2014

here the shadows make things ugly

Min fars have i Mariager. 100% fri for homofobi.
Jeg har længe gerne villet kommentere på situationen med chikanen af det lesbiske par i min hjemby Mariager, men det har været lidt svært at vide, hvor jeg skulle starte og slutte. Mine følelser omkring det hele har også ændret sig lidt undervejs, for det har godt nok været svært at forholde mig objektivt til sagen, når der kommer en mediestorm og en bølge af had mod den lille by, jeg har boet i de første tyve år af mit liv. Min barndom i byen var helt perfekt. Tryg, med gode venner og uanede mængder af skønne legesteder i naturen. Min ungdom i byen var noget helt, helt andet, og jeg havde det ikke ret godt de sidste fire-fem år jeg boede der. Jeg følte mig meget anderledes, og folk følte altid, at det var okay at kommentere på mit udseende eller mit liv i det hele taget, og selvom det langtfra altid var negativt ment, opfattede jeg det sådan. Jeg er dog nået til den erkendelse, at min ungdom ville have været den samme i alle andre små byer - her er Mariager nok hverken værre eller bedre end andre byer med 2500 indbyggere, og jeg har altid vidst, at jeg hørte til i en større by. Efter jeg er flyttet fra den, nyder jeg meget af at vende tilbage, for det er et af de smukkeste steder i hele Danmark, synes jeg, og følelsen af klaustrofobi er for længst forsvundet.

Men en ting er slet skjult hovedrysten over blåt hår og piercinger, men piben får altså en helt anden lyd når det kommer til decideret chikane mod en lille familie. Jeg er virkelig rystet over den modbydelighed og ondskab der er blevet udvist mod familien i sagen, og kan slet ikke tro, at det virkelig kan foregå i Danmark i 2014. Hundelort på vinduerne, bibelcitater i postkassen der fortæller, at parret lever i synd og overstregning af den ene kvindes navn på barnets skab i børnehaven er bare virkelig ikke okay. Lillebitte Mariager er også Pinsekirkens hovedsæde i Danmark; en frikirke, der har tre efterskoler, en højskole og en kirke i byen, og selvom man ikke skal  sælge skindet, før bjørnen er skudt, er det nærliggende at drage den konklusion, at det er en fra pinsekirken, der står bag. Man kan aldrig dømme en hel gruppe på baggrund af et enkelt individs forkastelige handlinger, og jeg kender flere søde mennesker med en tilknytning til eller fortid i pinsekirken, der ikke tænker dårligt om homoseksuelle overhovedet, men når det så er sagt. er en lærer fra højskolen i forbindelse med sagen kommet med nogle ikke helt heldige udtalelser på facebook, hvor den efterfølgende debat i kommentarfeltet godt kunne tyde på, at gerningsmanden ikke er alene om at mene, at parret lever i synd. Og det er simpelthen så ærgerligt.

I folkeskolen gik jeg i klasse med en dreng, hvis forældre var tilknyttet pinsekirken. Til en børnefødselsdag var vi med kirkens imponerende flotte skib Agape ude og sejle på Mariager Fjord, på den anden side kunne vi hoppe i vandet fra skibet, og så var der slik og sodavand tilbage på dækket. Det er en af de bedste børnefødselsdage jeg kan huske, men idyllen går lidt i stykker når jeg læser, at Agape  i de senere år har budt på 'Pray The Gay Away'-lignende ophold, der skal kurere mænd for deres homoseksualitet. Skibet ejes vist af Indre Mission i dag, men tankegangen er den samme (selvom denne tekst skal nu ikke forstås som en hetz mod frikirkerne generelt, men mod dem, der finder det magtpåliggende at blande sig i andres liv). Det er ubegribeligt for mig, at man ikke kan være ligeglad med, hvordan andre mennesker lever - der er jo ingen der kræver, at man skal omgås hinanden, bare fordi man bor i den samme by. 

Mediernes dækning af sagen har langt hen af vejen været god, omfattende og vigtig, men måske en anelse unuanceret. Mariager er nu kendt i hele Danmark som denne middelalderlige by, hvor ingen tolererer homoseksuelle eller hjælper folk, der bliver chikaneret, og det er simpelthen ikke (hele) sandheden. Det er så skrækkeligt, at der bor folk i byen med en så fjendtlig holdning til andre mennesker, og jeg ville virkelig ønske, at de i det mindste ville holde den for dem selv, men langt de fleste af byens indbyggere er jo enormt søde folk, der er bedøvende ligeglade med, at det er to kvindenavne der står på postkassen. Derudover er familien blevet tilbudt hjælp med overvågning og opsætning af kameraer, hvilket medierne jo ikke har skrevet om. I sidste uge var også der fakkeloptog, og i næste uge er der en stort anlagt flagdag, og jeg håber det kan hjælpe den fine, gamle by med at få noget af sit gode rygte tilbage.     

Ingen kommentarer:

Send en kommentar