søndag den 6. februar 2011

The Book of Dave

 Lad det være sagt med det samme: I min verden er "The Book of Dave" af Will Self et sandt mesterværk, og det er meget længe siden jeg sidst har læst en så ambitiøs og original fortælling, der samtidig bruger sproget på en helt unik måde. Den er vist ikke oversat til dansk, og - indrømmet - den kræver både dedikation og koncentration, men man bliver altså også belønnet til fulde. 

Bogen kaster dig på hovedet ind i to meget forskellige versioner af London. Først bliver vi introduceret for Dave, en noget forstyrret og depressiv taxachauffør, der kæmper en bitter kamp med sin ekskone for at få lov til at se sin søn Carl. På kanten af et komplet sammenbrud indprenter Dave sine usammenhængende, racistiske, smålige, chauvinistiske leveregler og gode råd til Carl på metalplader(!), som han begraver i eks-konens have. Derefter slynges vi ind i en bizar fremtid 500 år efter, hvor de overlevende fra en unævnt katastrofe i mange år og generationer har forgudet Dave og levet efter hans ord, som de oplever som religiøs tekst.

Det er VIRKELIG sjovt, skørt, rørende og tankevækkende at følge det lille samfund på øen "Ham", hvor en ko kaldes burgerkine og morgenmad hedder starbucks. Selvom vi er mere end 500 år ude i fremtiden, lever the Hamsters meget primitivt og har deres egen dialekt (al dialog på Ham bliver skrevet på en 'Arpee, en dialekt, hvilket er utroligt forstyrrende og svært at læse i starten - men man vænner sig lynhurtigt til det.) Et kendskab til London ville nok være en ekstra bonus, da man hører utrolig meget om Londons forskellige gader, monumenter, pladser og pejlemærker. Jeg har dog stadig min første Englandstur til gode, så det er altså ikke noget krav. :)


Ti tommelfingre op herfra!
 

8 kommentarer:

 1. Jeg er også meget begejstret for Book of Dave - men det er virkelig en udfordring at knokle sig igennem dialektsproget, indtil man får det ind under huden! :-)

  SvarSlet
 2. Tak for tippet :)

  SvarSlet
 3. David: I starten var jeg ved at give helt op - men der havde jeg altså heller ikke opdaget den mini-ordbog der var bagerst i bogen. :)

  Ida F: Selv tak! :)

  SvarSlet
 4. Jeg håber den udkommer på dansk engang :)

  SvarSlet
 5. England/Skotland, potato/potato. Vi kunne tage en smut til London også! (Jeg VIL også derned mens jeg bor her.) Hvad siger du til mellem 21. april og 6. maj? :) (Og tak for tippet, jeg har allerede tjekket den ud på Amazon.)

  SvarSlet
 6. Den lyder super interessant, tak (; Ved du tilfældigvis om Will Self er et alias? Det ringer lidt af det synes jeg :)

  SvarSlet
 7. Lærke: Jeg håber snart, at jeg kan begynde at tage stilling til Skotland-tur, lige nu har jeg bare så meget andet i hovedet. :(

  Stine: Jeg tror faktisk ikke, at det er et alias - ikke ifølge wiki, i hvert fald. :) Men det lyder ret alias-agtigt, det har du ret i.

  SvarSlet
 8. Det haster jo heller ikke. Jeg glæder mig bare til at at få overstået det her semester :)

  SvarSlet