mandag den 21. marts 2011

The Perks of Being a Wallflower


Jeg læste "The Perks of Being a Wallflower" af Stephen Chbosky som den anden i rækken af mine nyindkomne coming-of-age bøger, og den både begejstrer og skuffer. Heldigvis klart mest af førstnævnte, og kombineret med et meget tilgængeligt (og dog stadig finurligt) sprogbrug, er den bestemt værd at bruge et par timer på. Bogens form - historien er fortalt i breve af den 15-årige Charlie til en anonym modtager - gør den meget nem at læse, og det er næsten umuligt at lægge den fra sig, når man først er gået i gang. Jeg er helt vild med bogens mange referencer til både litteratur og musik; og det er umuligt ikke at elske persongalleriet.

Charlie og hans venner udsættes for mange (vi snakker Beverly Hills 90210-agtige mængder) af teenagelivets glæder og sorger; her er fantastiske beskrivelser af alt fra oplevelser med stoffer, homoseksualitet, ufrivillig graviditet og depressioner til problemer med at finde venner, når man er 15 år og en nørd, der har urimeligt let til tårer. Slutningen ærgrer mig lidt. Men alt i alt var det en fængende og rørende historie, som jeg ville have forgudet, hvis jeg havde læst den, da jeg var 15. Nu vil jeg "nøjes" med bare at anbefale den; om ikke andet så for Charlies fine observationer. Jeg kommer helt sikkert til at læse denne bog flere gange.

"I walk around the school hallways and look at the people. I look at the teachers and wonder why they're here. If they like their jobs. Or us. And I wonder how smart they were when they were fifteen. Not in a mean way. In a curious way. It's like looking at all the students and wondering who's had their heart broken that day, and how they are able to cope with having three quizzes and a book report due on top of that. Or wondering who did the heart breaking. And wondering why."

Ingen kommentarer:

Send en kommentar