søndag den 13. marts 2011

The Tooth Fairy

Jeg har begejstret kastet mig over mine tre nyindkomne coming-of-age bøger, og den første var "The Tooth Fairy" af Graham Joyce. Den blev valgt udelukkende fordi jeg tilfældigvis så en anbefaling bag på bogen af selveste Stephen King; "One of the books that kept me going." Stephen King har i øvrigt selv skrevet en helt fantastisk coming-of-age novelle, "The Body", der handler om drenge, der på en udflugt bliver til små mænd. I kender den måske som filmen "Stand By Me", der er præcis lige så god som novellen - og det er lidt en sjældenhed i Stephen Kings univers. :) 

Lad mig sige det med det samme; jeg elskede "The Tooth Fairy". Da jeg først var kommet i gang, havde jeg svært ved at stoppe igen. Det var aldrig til at gennemskue, hvad der ville komme til at ske i den foruroligende historie, og det var noget af det jeg allerbedst kunne lide ved den. På overfladen er dette en helt normal coming-of-age historie om tre unge drenge, som man følger fra barndom op gennem teenageårene. Men i skyggerne gemmer the Tooth Fairy sig, og kun den ene af drengene, bogens hovedperson Sam, kan se hende. Denne tandfe lever mildest talt ikke op til forventningerne om eventyrets tandfe. Her er ingen lyserøde vinger, men derimod en beskidt, bandende, voldsom skabning, der får stor indflydelse på Sams opvækst. Hun kan være en ubehagelig og led lille satan, der dog også kan fremstå særdeles forførende og smuk (dette sker dog mest, når hun er jaloux på Sams kvindelige bekendtskaber). Det er aldrig helt til at finde ud af, om hun er virkelig, eller blot en del af Sams fantasi - men det gør blot fortællingen endnu mere interessant.  Kombineret med snak om dødssyge fritidsaktiviteter, venskaber, spirende kærlighed og alt, hvad der ellers hører opvæksten til, bliver "the Tooth Fairy" til en helt enestående bog.

Det var virkelig en spændende, bizar og velfortalt historie. Jeg glæder mig allerede til at læse den igen, og jeg kan mærke, at den godt kan gå hen og blive en favorit i min samling. Igen - mange tak for anbefalingen, Natascha Maja!

2 kommentarer:

  1. Den lyder meget spændende :)
    Hvad betyder coming-of-age?

    SvarSlet
  2. Den er virkelig også spændende! Coming-of-age er det skift, der sker fra barndom til man er "voksen".
    "The term coming of age is also used in reference to different media such as stories, songs, movies, etc. that have a young character or characters who, by the end of the story, have developed in some way, through the undertaking of responsibility, or by learning a lesson."

    SvarSlet