fredag den 22. april 2011

Asian Horror Top 11, pt. I

En af mine store interesser er asiatiske horrorfilm. Jeg har efterhånden omkring 35 stykker i min samling, og her er de elleve bedste. Jeg var nødt til at tage den sidste med, selvom det ikke rigtigt er en horrorfilm :) Man skal være indstillet på at acceptere lidt af hvert, men går man til filmene med et åbent sind, er der mange gode og frygteligt skræmmende oplevelser i vente. Jeg har set dem alle mere end to gange, og de er lige uhyggelige hver gang. Det er påfaldende, at de alle er fra samme tidsperiode - enten er de stoppet med at lave gode horrorfilm, eller også har jeg bare ikke opdaget de nyeste. Anbefal mig endelig en film, hvis du tror jeg ikke kender den! 

11. Battle Royale, Batoru Rowaiaru, 2000, Japan. Dette er ikke en decideret horror-film, men det er bestemt ikke en film for sarte sjæle. Idéen er helt fantastisk - Japan er på randen af økonomisk og samfundsmæssig ruin, de unge pjækker fra skole eller er voldelige over for deres lærere, så regeringen tager ekstreme metoder i brug. En 9.klasse finder ud af, at deres studietur er afløst af ren overlevelse - de bliver bedøvet og vågner op på en ø, får tildelt et våben og får at vide, at der tre dage senere kun kan stå én vinder tilbage. I løbet af de tre dage kan man både følge kærlighedshistorier, selvmordspagter og nørder på killing-sprees, og det er bare SÅ underholdende. Jeg har tidligere været lidt småforelsket i hovedpersonen, Shuya Nanahara. Jeg har set denne film i hvert fald seks gange. :)  
Shuya Nanahara
10. Into The Mirror, Geoul Sokeuro, 2003, South Korea. Dette er en film, hvor det onde kommer inde fra spejle - og derfor synes jeg, at den er mega uhyggelig! Jeg kan ikke helt ryste den tanke af mig, at der er helt andre verdener inde bag spejlene. Handlingen foregår i et stort butikscenter, der er under ombygning efter en voldsom brand, der kostede mange mennesker livet. En tidligere politimand med en traumatisk fortid er ansat som sikkerhedsvagt, og efter flere makabre dødsfald finder han hurtigt ud af, at tingene ikke er som de burde være. Hold jer i øvrigt langt fra det amerikanske remake, 'Mirrors' med Kiefer Sutherland. Det er virkelig en helt forfærdelig film og et skrækeksempel på den lange række af dårlige remakes, der blandt andre også tæller 'The Eye', 'The Grudge' og 'One Missed Call'.9. Wishing Stairs, Yeowoo Gyedan, 2003, South Korea. Wishing Stairs er egentlig nummer tre i kostskole-trilogien 'Whispering Corridors'. Jeg har ikke set de to andre  (har dog netop sendt bud efter dem), men de kan sagtens ses uafhængigt af hinanden. Her er fnisende japanske skolepiger til den store guldmedalje, men de kan godt nok også være uhyggelige. En trappe ved skolen har 28 trin - men nogle gange kan man tælle endnu et trin, og det medfører et ønske. Det fine ved denne film er, at uhyggen ikke stammer fra overnaturlige monstre, men i stedet fra pigerne selv. Pigerne får deres ønsker opfyldt, men på en anden måde end de havde regnet med. Be careful what you wish for!

8. The Eye, Gin Gwai, 2002, Hong Kong. En utroligt skræmmende historie om en ung, blind kvinde, der får en hornhindetransplantation. Det er dejligt at se hende genopdage verden, men snart begynder hun også at se spøgelser - og de er altså virkelig uhyggelige! Især en scene i elevatoren giver mig kuldegysninger, bare jeg tænker på den. :) Den meget sympatiske hovedperson Mun rejser sammen med lige så sympatisk lægeven til Thailand for at lede efter historien om den tidligere ejer, og det bliver en rejse ind i menneskehedens forskruede sind. Instruktør af denne film er i øvrigt de ret anerkendte Pang-brødre, der også har lavet 'In Love with the Dead' og 'Re-Cycle' (sidstnævnte fortjener sit helt eget indlæg.) Igen, hold jer langt fra det frygtelige remake med Jessica Alba.
7. Audition, Odishon, 1999, Japan, Miike Takashi. Nummer syv og seks på listen er begge af Miike Takashi, og han er altså en mester i at lave meget grænseoverskridende film. Audition er en af dem. Filmen varer næsten to timer, hvilket er usædvanligt for en horrorfilm, men den første times tid er der nu heller ikke et eneste uhyggeligt element. En velhavende mand lever efter konens død syv år tidligere alene sammen med sin søn. Sønnen vil gerne flytte hjemmefra, men frygter, at faderen bliver ensom. Han organiserer derfor en falsk filmaudition, hvor kvinder møder op i håbet om en hovedrolle. I virkeligheden er de potentielle kærester, og Aoyama finder da også en skøn kvinde. Der er dog noget mærkeligt ved hende, og lige pludseligt eskalerer tingene voldsomt. ADVARSEL + SPOILER: Der er virkelig stærke scener i denne film - en mand bliver på et tidspunkt tvunget til at æde opkast fra en skål, der er nåle alt for tæt på øjnene og så videre. Men hvis man kan tage det, er den virkelig det hele værd!
  
6. One Missed Call, Chakushin Ari, 2003, Japan, Miike Takashi. Denne film gjorde for mobiltelefoner hvad 'The Ring' gjorde for fjernsyn. En gruppe unge begynder at få uhyggelige telefonbeskeder fra dem selv en dags tid ude i fremtiden - tilsyneladende på deres dødstidspunkt. Det bliver en kamp mod tiden, og filmen er fyldt med skrækkelige dødsscener. Jeg synes, at det er en virkelig uhyggelig film, og ringetonen skræmmer livet af mig hver gang jeg hører den. Jeg prøvede for sjov at downloade den på et tidspunkt, men første gang min mobil ringede, sprang mit hjerte lige et slag over, så jeg slettede den igen. :) Jeg føler, at jeg gentager mig selv, men hold jer fra det amerikanske remake. 

Det var nummer elleve til seks. Sidder der nogen derude med et godt bud på top 5? :)


10 kommentarer:

 1. Gæt:
  5. Phone
  4. Dark Water
  3. The Grudge
  2. A Tale of Two Sisters
  1. The Ring

  SvarSlet
 2. Uh, skarpt, Chrelle! Du har fire af de rigtige film med - ingen af dem dog på den rigtige placering.

  SvarSlet
 3. Jeg går ud fra, at femmeren er forkert? Jeg kunne ikke komme på et ordentligt femte bud. Måske (bare) Ringu 2?

  SvarSlet
 4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 5. Hov, alt det skulle jeg slet ikke afsløre endnu. Men det er ikke the Grudge.

  SvarSlet
 6. Har du ikke et bud på en top 5, Mette? :)

  SvarSlet
 7. Jamen så vil jeg da kommentere på dem allesammen - i rækkefølge :)

  Er selv rigtig begejstreret for Battle Royale! Den er skræmmende på så mange måder. Og jeg har altid været lidt forelsket i Kazuo - selvom han er psycho ;)Har du iøvrigt set 2'eren? Den er jo forfærdelig dårlig.

  Into The Mirror har jeg desværre ikke set, kun remaket hvilket jeg mildest talt ikke var begejstret for.

  Wishing Stairs fungerer ikke rigtig for mig, jeg kan dog ikke sætte fingeren på hvorfor.

  The Eye er super og var faktisk min yndlings indtil jeg så 'Phone'. - Og jeg kan kun dig ret i at Re-Cycle fortjener sit eget indlæg! Den er helt fantastisk - og meget smuk! Så sådan et må du gerne lave :)

  Audition lyder som en jeg skulle tage og se - har faktisk aldrig hørt om den, hvilket undrer mig da jeg har studeret Miike Takashi lidt - måske navnet ikke fangede mig ! Og 'One Missed Call' er også virkelig uhyggelig. Og jeg synes faktisk også remaket er okay.

  SvarSlet
 8. Ja, Battle Royale II er SLET ikke lige så god som nummer 1, men jeg har da stadig set den et par gange eller tre. :) Men der er slet ikke den samme desperate stemning som i 1'eren.

  Selvom Wishing Stairs ikke fungerede for dig, vil jeg alligevel anbefale dig de to andre i trilogien - Memento Mori og Whispering Corridors. Jeg har set dem siden jeg lavede listen, og selvom de ikke får topplaceringer, er de bestemt værd at se. De er fyldt med japanske, fnisende skolepiger. :)

  Audition er en helt klar must-see. Miike er altså skræmmende god.

  SvarSlet
 9. Jamen så vil jeg da prøve at se om jeg kan lide dem - det skader jo aldrig !

  Og se Audition :)

  SvarSlet