lørdag den 14. maj 2011

Kort Fortalt

KORT FORTALT fik jeg i fødselsdagsgave af Chrelle & Emilie. Jeg er stor fan af novelleformatet - om novellen fylder én eller halvtreds sider betyder ikke så meget, for historien bliver altid fortalt under nogle helt andre forudsætninger end dem, der er til stede i en roman. Der er ofte et andet fokus på detaljen eller den enkelte begivenhed, og det er sjældent, at en novelle for mig føles ufærdig. Så det var en rigtig god gave! Samlingen består af 34 noveller, der alle er skrevet af danske forfattere mellem år 2000 og 2010. Mange navne kendte jeg i forvejen - Helle Helle er svær at komme udenom, når man har gået i folkeskole i 1999 - men selvom navnene var bekendte, havde jeg ikke læst ret mange af deres nyere noveller. Og jeg blev simpelthen så positivt overrasket og udfordret og rystet og glad og helt opslugt af historierne, der alle sammen havde noget helt særligt at byde på.

Mine favoritter var faktisk alle blandt de nyere noveller, skrevet af de (for mig) hidtil lidt mindre kendte forfattere. Jeg blev helt forelsket i Anja Otterstrøms Kost og Logi, der handler om en kvinde, der endelig får slået op med sin kæreste. Han flytter ud, men da hun en aften kommer hjem, sidder han gemt bag en lænestol. Hun beslutter at lade som om, at hun ikke har opdaget hans tilstedeværelse, og det er altså virkelig skørt og godt skrevet. Novellen er fra sidste år, ligesom Vejen, der er skrevet af Trisse Gejl og et godt eksempel på naboskab i forstæderne gone wrong. Jeg bliver simpelthen også nødt til at nævne Hans Otto Jørgensens Jens Thorstensens andet liv, der handler om en fåmælt bondemand, der føler, at han er med barn. Og i Mørke Cyklister af Charlotte Weitze bliver det pludselig livsfarligt at cykle af smutvejen gennem mosen efter mørkets frembrud. 

Uden at skulle gøre mig til dommer over dansk litteraturkritik eller føre mig frem som en form for ekspert, vil jeg alligevel vove at påstå, at danske noveller virkelig sparker røv. Der er et eller andet køligt, absurd og... dansk over dem. På den gode måde, altså. Det tegner godt for fremtiden! Gør jer selv en tjeneste og læs den! :)   

4 kommentarer:

 1. hov, den lyder god, er ret vild med danske noveller. Vil prøve den, vil jeg!

  SvarSlet
 2. Det synes jeg bestemt du skal! Du vil ikke fortryde det! :)

  SvarSlet
 3. Det lyder spændende.. Og i øvrigt er det en dejlig baggund du har nu :)

  SvarSlet
 4. Mette, jeg kan tage den med hjem næste gang, så kan du låne den. Nogle gange er det også meget nemmere at overskue at læse en novelle. Og tak! Det er dog bare en standard blogger-baggrund, men den er meget fin, synes jeg.

  SvarSlet