onsdag den 25. maj 2011

Sumobrødre og Nakketræk

Min lørdag blev tilbragt i Lergravsparken med sol, Sumobrødre og en Coca Cola. Jeg får et "med kærlig hilsen" med på vejen, hver gang jeg går ned til metroen. Min gade er faktisk en ret fin gade, af at være sådan noget blokbyggeri.  Min kjole er ret gammel efterhånden, og den klarede altså heller ikke Barcelona-cuttet, men den var perfekt til en dag som i lørdags. Og ja, mine ben ER så hvide. 

Sumobrødre af Morten Ramsland var rigtig hurtigt læst, og den var enormt underholdende undervejs. Hovedpersonen er den 11-årige Lars, som jeg mødte i et parcelhuskvarter i Odense i 1981, men historien kunne ligeså godt foregå hvorsomhelst og mange år efter. Der er i hvert fald rigtig mange episoder, der mindede mig om min egen barndom. Lars har en lillebror. Han hedder Mikael, men alle kalder ham bare Overbiddet. Han har en bøjle med nakketræk, som han skal have på i tre timer om dagen efter skole - og det er noget, jeg kan kende genkendende til. Suk, jeg havde også den forfærdelige bøjle - og alle andre typer bøjler i øvrigt. En gang slugte jeg endda et stykke på størrelse med en nål fra min ganebøjle, og jeg måtte på sygehuset og få det fisket op gennem halsen. Bagefter fortalte jeg alle i min klasse, at jeg havde fået narko, men så fortalte min dansklærer mig, at det hed at være i narkose. Men nu er jeg bøjlefri og har aldrig haft huller i tænderne, hurra!

Alt er selvfølgelig ikke fryd og gammen i den lille familie i Sumobrødre. Men det er alligevel rart at læse om en forholdsvis normal, dansk dreng, der er i en periode i sit liv, hvor det hele handler om at være truende overfor de mindre snotunger og undgå, at man selv får alt for mange på hovedet af dem, der er større end en selv. Det handler også om at opdage sin egen spirende seksualitet, om nøgne "brydekampe" med vennerne og om en mildest talt mærkelig farfar, der lokker med slik, hotdogs og flippermaskiner. Jeg synes, at det er en virkelig god bog af forfatteren til en anden god moderne slægtsroman; Hundehoved. 

2 kommentarer:

  1. Haha narko :D
    Det har jeg aldrig hørt!

    SvarSlet
  2. Jeg har faktisk gjort ret mange dumme ting da jeg var lille. Du har bare aldrig fået det at vide, da jeg ville bevare illusionen om den perfekte storesøster.

    SvarSlet