torsdag den 2. juni 2011

Lukas Moodysson, pt. II

2. Lilja 4-ever (2004)
Åh, hvor er den bare god, Lilja 4-ever. Jeg kan se den igen og igen, men jeg prøver lidt at holde mig fra den, fordi jeg altid kommer i ret dårligt humør af at se den. Det kan for mig dog sagtens være et kvalitetstræk ved en film - det er næsten altid positivt, når en film får mig til at føle noget. Især scenen hvor Lilja løber og løber og Rammstein blæser ud med Mein Herz Brennt er vild, og selvom jeg slet ikke er så vild med Rammstein, så får jeg kuldegysninger hver evigt eneste gang jeg hører den sang nu.

Lilja bor i det tidligere Sovjet Unionen, men optagelserne er primært foregået i Estland, og efter denne film står landet ikke ligefrem øverst på min liste over ønskede rejsedestinationer. Hendes mor efterlader hende for selv at prøve lykken med en ny mand i USA, og Lilja bor i sin tantes usle, gamle lejlighed, mens tanten selv har taget Lilja og moderens lejlighed. Åh, det er ret trist det hele, men hun har en virkelig god ven, Volodya, der gør det hele lidt bedre. Hun møder en sød fyr, der lover hende et arbejde i Sverige, men da hun ankommer til landet finder hun hurtigt ud af, at ikke alt er som det skal være. Og så går tingene for alvor ned ad bakke. Det er en virkelig voldsom film om prostitution og human trafficking, men den er også helt utrolig god, rørende og fængslende.

Forresten vil jeg gerne lige beklage den dobbelte linjeafstand i dette indlæg. Jeg kan IKKE få det væk, har endda prøvet at kopiere tekst og billeder ind i et nyt indlæg, men nu giver jeg altså op.  

2 kommentarer:

  1. Jeg har aldrig fået set den her film, desværre!

    SvarSlet
  2. Den er altså også lidt deprimerende. Ikke den bedste at se på en dårlig dag, i hvert fald.

    SvarSlet