tirsdag den 3. januar 2012

Carnivále

Carnivále er sprunget direkte ind på en top fem over yndlingsserier - den ville have været i top tre, hvis den havde fået lov til at blive afsluttet, men som så mange andre gode serier, blev den cancelled efter bare to sæsoner. Med lidt god vilje kan man dog godt se slutningen af anden sæson som en reel slutning på hele serien - især hvis man ikke ser de sidste ti minutter. Carnivále foregår i USA i trediverne under the great depression og udspiller sig primært i et omrejsende karniva, der er fyldt med de mest elskelige freaks man overhovedet kan forestille sig. Vores hovedperson, den unge Ben Hawkins, slutter sig til det omrejsende karneval, da det passerer forbi, netop som han er ved at begrave sin mor. Ben har voldsomme drømme og overnaturlige kræfter - han kan helbrede alvorlige sygdomme og skader, men liv koster som bekendt liv... Det går snart op for flere, at han ikke er en helt almindelig knægt, men derimod personificeringen af det gode i kampen mod det onde.

Og det onde opholder sig ikke langt derfra - her udspiller sig sidehistorien om Brother Justin, en præst, der er overbevist om, at han handler efter Guds ord. Han har evnen til at få mennesket til at se sine værste synder udspille sig foran dem, hvilket fører mange grædende og skamfulde troende lige i hænderne på ham. Selv i hans gode stunder er Justin sindssygt uhyggelig, og han bliver spillet knusende godt af Clancy Brown, der har det helt rette udseende og den perfekte mørke stemme. Jeg har sjældent set en så overbevisende karakter i en tv-serie - og når hans umiddelbart tilforladelige søster også folder vingerne ud, er parret et symbol på sand ondskab.

Ved siden af udspiller sig en masse små sidehistorier, og når der er drama i et omrejsende cirkus, går det ikke stille for sig. Min yndlingsdværg Michael J. Anderson (Twin Peaks-dværgen) spiller en fremtrædende rolle som chefen for det hele, og så er jeg lidt småforelsket i Carla Gallo (til venstre på nederste billede), der spiller pigen Libby - erotisk showdanser med sin mor til partner... Kærlighedshistorien mellem hende og den stivbenede arbejdsmand Jonesy er noget af det mest rørende og stærke jeg længe har set, og den skæggede dame bliver gradvist mere og mere irriterende som tiden går. Her er utallige skæbner at holde af og afsky, og jeg vil anbefale serien til alle. ALLE!  

2 kommentarer:

  1. Den lyder bare mega spændende, men den fåes vel ikke med tekster?

    SvarSlet
  2. På nettet ser det ud til, at der er danske tekster på den engelske udgave. Jeg kan lige undersøge det, næste gang jeg er på arbejde. Tror godt du vil kunne lide det!

    SvarSlet