torsdag den 31. oktober 2013

Paul Hornschemeier - 'Mother, Come Home', 'The Three Paradoxes' & 'Life With Mr. Dangerous'

Jeg fik slet ikke givet udtryk for, hvor meget jeg egentlig elsker Paul Hornschemeier, da jeg kort nævnte hans 'Life With Mr. Dangerous' tilbage i januar. Faktum er, at jeg har været kæmpe beundrer af manden siden jeg først læste 'Mother, Come Home', der er en af de tre bedste graphic novels nogensinde (de to andre værende Daniel Clowes' Ghost World og Craig Thompsons 'Blankets'), men jeg har ikke turdet læse den, siden min mor blev syg. Jeg græd allerede over den inden, så jeg tænkte det var bedst lige at vente nogle måneder før jeg kastede mig over den igen. Nu har jeg lige genlæst den sammen med førnævnte 'Life With Mr. Dangerous' og 'The Three Paradoxes', og jeg kan ikke med god samvittighed snakke om graphic novels her på bloggen, hvis jeg ikke har snakket om Paul H. 
Mesterværket 'Mother, Come Home' fra 2003 handler om den syv-årige Thomas og hans far, der mister moderen i familien. De tackler begge sorgen ved at blive virkelighedsfjerne og distancerede, men faderen desværre så meget, at han får svært ved at vende tilbage til en normal hverdag med arbejde, pligter og overskud til sin søn. De er begge to kede af det, og det formidles krystalklart gennem de smukke billeder, der altså er hård kost på en emotionel dag. Thomas kæmper også med en misforstået hensynstagen, som lærerinden der skaber problemer ud af ingenting. Hans onkel og tante er også velmenende, men han vil helst bare klare det på sin egen måde, og en aften tager han på en storstilet mission for at redde sin far. Det er så rørende og så sørgeligt, men også så uendelig smukt. Jeg vil så gerne give Thomas et knus, prøve hans løvemaske og snakke om vores mødre.
'The Three Paradoxes' fra 2007 er en lille selvbiografisk tour-de-force i Hornschemeiers mestren af forskellige stilarter, og den starter med en historie inde i historien. Den unge Paul er på besøg hos sine forældre, mens han prøver at færdiggøre en tegneserie. Han går en aftentur med sin far, og undervejs tager han billeder af de steder, han husker bedst fra da han var barn. Med billederne følger hver gang et barndomsminde - alle tegnet forskelligt, men alle meget medrivende og rørende. Måske dog lige med undtagelse af den næsten komiske fortælling om filosoffen Zeno, der præsenterer sine tre paradokser om bevægelse, forandring og stilstand for blandt andet Sokrates, der udtaler: 'Man, no offence, but are you guys retarded?' Det er helt klart bogens mærkeligste indslag, men passer alligevel meget godt til tematikken. Hornschemeier  har virkelig talent for at skabe noget helt specielt med sine tegninger. Ord er ofte overflødige, som på de fem tegninger af bilen i brand, der udtrykker så meget med så lidt. 'The Three Paradoxes' virker dog nogle gange mere som en stiløvelse end en ren historie, og jeg kunne egentlig godt have ønsket mig at den var lidt længere.   
'Life With Mr. Dangerous' fra 2011 er nok en meget præcis beskrivelse af, hvordan mit liv ville have set ud, hvis jeg var alene og ikke boede sammen med min kæreste. Den 26-årige Amy bor alene med sin kat, ser lidt for mange tegneserier og har svært ved at finde motivation og energi. Forestil dig Girls som en graphic novel, tilsat noget mere ensomhed og monotoni, men den har helt sikkert den samme 'lost twenties'-følelse. Tegnestilen er mere sammenhængende hele vejen igennem i forhold til de to andre, der blandede flere forskellige måder at tegne på, hvilket ifølge forfatteren også er et udtryk for karakterernes mentale tilstand - Amy er noget mere i balance end mændene fra de andre bøger. Hun har lige en detour ind i fiktionens verden, men ellers er hendes problem mere, at tingene står stille - eller at de samme ting sker igen og igen. Paul Hornschemeier har udtalt, at 'Life With Mr. Dangerous' er mere eller mindre selvbiografisk - selvom han naturligvis har ændret nogle åbenlyse ting som f.eks. hovedpersonens køn.

Som det vist ret tydeligt fremgår ovenfor (ahem), kan jeg på det kraftigste anbefale Paul Hornschemeier. Hver udgivelse tager ikke mere end en times tid at læse, og det er altså timer well spent. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar