mandag den 10. juli 2017

but it's hard to form a good opinion

Jeg ved godt, at jeg har proklameret hvor svært det er at sammenligne tv-serier, der spænder fra animation over comedy til drama og sci-fi, men jeg er så frygtelig glad for at lave lister, at jeg ikke har kunnet nære mig for at lave en ekstremt subjektiv rangering af de sæsoner, der er blevet sendt enten helt eller delvist i første halvår af 2017. Jeg har set pinligt mange tv-serier allerede - ikke på listen er også serier som Twin Peaks, Preacher, Fear The Walking Dead og American Dad, hvis sæsoner ikke er afsluttede endnu, ligesom en serie som American Gods også burde figurere - den har jeg bare ikke fået set endnu. Det løber alligevel op i hele enogtyve(!) serier, og selvom jeg nok skal lade være med at skrive en hel roman om dem alle, føler jeg det alligevel nødvendigt at dele listen op i tre. I dette første indlæg præsenterer jeg de syv lavest placerede.
21. Orange is the New Black sæson 5
Det er lidt en skam, at jeg ikke har fået skrevet om kvindefængselsserien Orange is the New Black tidligere, for serien som helhed fortjener ikke en plads blandt bundskraberne. Serieskaberen er den dygtige Jenji Kohan, der også står bag komediedramaet Weeds, der har en særlig plads i mit hjerte.  Mine forventninger til Orange is the New Black var derfor tårnhøje, og de to første sæsoner var også grænseoverskridende, rørende og sjove, men så gik det hurtigt ned ad bakke. Slutningen af fjerde sæson fik mig til at føle en hel masse (ingen spoilers), men denne femte sæson har igen været lidt en kamp at komme igennem, desværre. 
20. Fargo sæson 3
Tredje sæson af den quirky dark-comedy/crime/dramaserie Fargo er desværre meget langt fra sine forgængere i niveau. Jeg ville så gerne elske den, for jeg var så glad for de første to, og skuespillerne alene burde have været rigeligt til at underholde mig, da man på rollelisten kan finde både Ewan McGregor og min nye favorit Carrie Coon, samt selveste David Thewlis, som jeg bedst kender som Remus Lupin. Især sidstnævnte spiller enormt overbevisende, og jeg har sjældent set så usympatisk en karakter som hans superskurk Varga, hvilket er ret imponerende, når jeg nu er så glad for ham i Harry Potter. Men det gode skuespil er desværre bare ikke nok, for historien er uinteressant og forvirrende, og det er ikke rigtig sjovt, at McGregor spiller de to hovedroller som to brødre. Serieskaber Noah Hawley har udtalt, at Fargo nu holder pause på ubestemt tid, da han er løbet tør for idéer. Det er nok en meget god idé. 

19. Bloodline sæson 3
Jeg var ret glad for første sæson af Bloodline, men allerede anden sæson begyndte at blive trættende med lidt for indgående portrætter af Rayburn-familien fra Florida Keys, og selvom denne tredje og sidste sæson bringer nye konflikter til bordet (og får dem løst igen på en ikke helt tilfredsstillende måde), er det som om, at man undervejs lidt har glemt, hvorfor man overhovedet interesserede sig for de her mennesker. Hovedpersonen John spilles dog stadigvæk af Kyle Chandler, og ham vil jeg nok altid interessere mig lidt for, og det var da også rart at få en afslutning på en serie, jeg trods alt har været ret investeret i. 

18. Vikings sæson 4
Vikings er endnu et eksempel på en serie, der i sin helhed ville få en langt højere placering på listen, men fjerde sæson er desværre så langt fra de første tre, at jeg næsten synes det er ærgerligt, at der også kommer en femte. Jeg er utroligt glad for vikinger, og jeg kunne sagtens acceptere seriens præmis om lige at skrue en tand op for dramaet uden at skelne for meget til historiebøgerne, og jeg har faktisk været rigtig godt underholdt det meste af seriens levetid. Skuespillet rangerer fra det nogenlunde hæderlige til det meget overbevisende, og selvom jeg godt ved, at det er lidt en primitiv glæde, synes jeg det er sjovt at se de mange nordiske navne på rollelisten - blandet med påfaldende mange australiere. Gladest er jeg for Gustaf Skarsgårds Floki og Katheryn Winnicks Lagertha, mens Alyssa Sutherlands Aslaug giver mig lyst til at slå hårdt til et eller andet.

Fjerde sæson bød på hele tyve afsnit mod de første tre sæsoners ti, og det kan desværre mærkes på kvaliteten. Derudover kan jeg uden at spoile også godt konstatere, at vi ligesom har fået afslutningen på seriens vigtigste storyline, og de andre er bare ikke lige så interessante. Jeg ender nu nok med at tænde for femte sæson alligevel, om ikke andet så for at se hvordan det går med Ivar the Boneless (der bliver spillet af en dansker).


17. Modern Family sæson 8
Modern Family har jeg skrevet om både her og her. Ottende sæson fortsætter hvor syvende slap, og serien har som altid et ret højt bundniveau. Jeg bliver sjældent overrasket eller udfordret af Modern Family mere, men jeg er blevet ret glad for de tre familier, og jeg beholder gerne serien som en lille guilty pleasure, selvom jeg endnu engang må nævne det liiiidt tåkrummende ved at alle seriens børn praktisk talt er voksne nu. 


16. The Expanse sæson 2
The Expanse har jeg næsten lige skrevet om, og selvom jeg som sagt var godt underholdt, kan det ikke blive til en højere placering for denne actionfyldte sci-fi serie. 
15. Animals sæson 2
Animationsserien Animals er en af HBOs skjulte perler. Den er skabt af Phil Matarese og Mike Luciano, handler om livet i New York set med diverse (skade)dyrs øjne, og dyrene i de forskellige sketches hedder næsten altid netop Phil og Mike. Heldigvis har jeg efterhånden set en del animations- og tegneserier lavet til voksne, så der er ikke længere nogen nyhedsværdi i en rotte, der siger fuck og tager stoffer, eller to bed bugs, der flytter ind i borgmesterens kønshår (okay, det er faktisk ret sjovt), men Animals har alligevel noget helt særligt over sig. Der er en løssluppenhed og skødesløshed i replikkerne, der får dem til at virke improviserede (hvilket jo er ret usandsynligt), men det fungerer rigtig godt, og giver serien den helt rette tilbagelænede stemning. Første sæson var lidt skarpere end anden, men jeg har stadig været rigtig godt underholdt, og jeg er glad for, at serien er blevet forlænget. 

2 kommentarer:

  1. Suk, Orange var så sjov og anderledes i starten. Jeg har virkelig svært ved at komme igennem sæson 5. Overvejer at se sæson 1 og 2 bare for at huske den for noget godt...

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er virkelig en skam at det skulle ende så skidt. Jeg var også rigtig glad for den i starten. :(

      Slet