lørdag den 6. januar 2018

we were all drowsing in cruise control

Det er blevet tid til anden omgang af min liste over 2017s bedste tv-serier. I sommer præsenterede jeg i tre indlæg (her, her og her) mine favoritter fra årets første halve år, og nu følger en rangeret liste over alle de tv-serier jeg har set fra det sidste halve år. Kriteriet denne gang er at serien skal have afsluttet en sæson i årets sidste seks måneder - derfor er  en serie som The Walking Dead f.eks. ikke på listen igen, da vi i december blot var vidne til afslutningen på halvsæsonen. Jeg har set mange nye serier i løbet af 2017, men har ikke nået alle dem jeg gerne ville - den tyske Dark og fjerde sæson af Black Mirror ville helt sikkert have fået en høj placering på listen, hvis jeg havde haft mere tid, men ind imellem bliver jeg desværre nødt til at fylde min dag med irrelevante aktiviteter som at gå på arbejde eller socialisere med venner. Det er blevet til tyve serier dette efterår, hvilket vel også må siges at være et relativt højt antal, og her følger min prioriterede liste med de dårligste først. 

20. The Mist sæson 1
Allersidst på listen er første og eneste sæson af katastrofen The Mist, som jeg kun så færdig på grund af Stephen King-forbindelsen. Jeg har allerede beskrevet forfærdelighederne her, så der er ingen grund til at spilde mere tid på dette makværk.  

19. Fear The Walking Dead sæson 3
Jeg har aldrig været god til at opgive en tv-serie selvom jeg virkelig ikke er glad for den (host, Under The Dome, host). Fear The Walking Dead er ingen undtagelse, og derfor har jeg nu set hele tre sæsoner af denne spin-off serie, der aldrig kommer i nærheden af at nå niveauet fra The Walking Dead. Jeg forstår ikke, hvorfor de historier skal foregå i samme univers, når de er så forskellige i tone, opbygning og mytologi, og jeg tror egentlig jeg ville synes bedre om serien, hvis den bare var sin egen. Nu er det mest af alt en omgang overdrevet action udført af middelmådige skuespillere, der er udvalgt til at udgøre en lidt for tydelig politisk korrekt smeltedigel af mennesker fra alle kulturer og med alle baggrunde, og selv efter tre sæsoner er jeg stadig ret uinteresseret i alle hovedpersonernes skæbne. Jeg burde virkelig stoppe med at se serien nu, men nu sker der åbenbart et crossover med TWD, når Morgan tilsyneladende snart dukker op i Mexico. I'm not happy about that, men bliver naturligvis nødt til at se videre.  


18. South Park sæson 21
21 sæsoner er det blevet til indtil videre for Trey Parker og Matt Stone siden første sæson af South Park løb over skærmen for tyve år siden, og de har efter sigende tænkt sig at blive ved, så længe Comedy Central vil have dem. Det er både godt og skidt, for selvom South Park stadig af og til rammer plet med dens satiriske samfundskritik, er der efterhånden lidt for langt mellem de rigtigt gode afsnit. South Park var blandt pioneerne, men vi har vænnet os til chokerende tematikker, vulgært sprogbrug og grænseoverskridende opførsel fra andre animationsserier rettet mod voksne, og her bliver de desværre ofte overhalet indenom - som det også er sket på denne liste. Bedste afsnit var sæsonfinalen 'Splatty Tomato', der parodierede både Stranger Things og It, men South Park er ikke længere spændende nok til at jeg for alvor ser frem til sæson 22, desværre. 

17. Stan Against Evil sæson 2
Jeg ville egentlig gerne have givet Stan Against Evil en lidt højere placering på listen, men jeg kan samtidig ikke retfærdiggøre det, da det virkelig ikke er en traditionelt god serie - og man skal nok være gjort af et særligt stof for at sætte pris på dette freakshow. Stan Against Evil er den lidt dårligere fætter til Ash Vs. Evil Dead, endnu omgang langt ude comedy horror fyldt med dæmoner, sære monstre og en gnaven gammel mand til at holde styr på det hele. I Stan Against Evil  er det John C. McGinley der udfylder rollen som sidstnævnte - en rolle, der ikke ligger langt fra hans eminente hovedværk Dr. Cox fra Scrubs, hvilket naturligvis kun trækker op i min verden. Stan Against Evil står stærkere og skarpere i anden sæson, lidt mere sikker på sig selv og med monstre som den afbildede Werepony, og det var plat, overdrevet og virkelig underholdende at være vidne til. 16. American Dad sæson 14
American Dad var en af de allerførste tv-serier, jeg skrev om på bloggen, og den kan bestemt stadig underholde mig - på denne liste lider den kun under at være i selskab med så mange andre gode serier. Måske holder den ikke helt samme niveau som i de første par sæsoner,  men American Dad har efter min mening klaret de mange, mange afsnit bedre end South Park. 

15. Top of the Lake sæson 2
Ligesom i det virkelige liv er der i anden sæson af Top of the Lake gået fire år efter begivenhederne i første sæson, der handlede om en gravid 12-årigs forsvinden i New Zealand. Detektiven Robin Griffin (spillet af en altid dygtig Elisabeth Moss) er nu i Sydney for at opklare endnu en sag - denne gang om en myrdet, asiatisk pige. Hun bliver teamet op med den australske politibetjent Miranda (spillet virkelig godt af Gwendoline Christie, der såmænd også spiller Brienne i Game of Thrones), og med Nicole Kidman i en af de andre vigtige roller, kan man i hvert fald ikke klage over castingen. Måske netop derfor føles sæsonen en anelse uforløst - jeg kan ikke helt sætte fingeren på hvad der mangler, men anden sæson er et godt stykke fra sin forgænger i niveau. Den er dog bestemt stadig værd at se; ikke mindst på grund af  det stærke, sjove og rørende samspil mellem Moss og Christie. 

14. Godless
Et af årets bedste overraskelser var den amerikanske Netflix-serie Godless, der er en western i syv afsnit. Jeg har i Politiken læst den sammenlignet med Cormac McCarthys roman 'Blood Meridan', der foregår i samme periode og område - Colorado 1884 - og det kan jeg sagtens se, da den også er desperat og ultravoldelig. Godless overraskede med sin grafiske og udpenslede død og vold, men jeg klager bestemt ikke, for det gjorde kun serien mere interessant for mig. I en af hovedrollerne er britiske Jack O'Connell, som jeg har været småforelsket i siden Skins - og superskurken Frank Griffin spilles til perfektion af Jeff Daniels, så castingen er der heller ikke noget galt med. Godless er en rigtig flot serie fyldt med billeder af smukke heste, men måske den dvæler lige længe nok ved fantastiske landskabsbilleder og eftertænksomme karakterer - jeg manglede i hvert fald lige det sidste til at serien kunne kravle længere op ad min liste.  

13. Search Party sæson 2
Jeg fik ikke skrevet om første sæson af Search Party sidste år, men det er en solid lille mystery/dark comedy-serie med Alia Shawkat (den fantastiske skuespillerinde med det ultraseje navn portrætterede også fantastiske Maeby i Arrested Development) i hovedrollen som Dory Sief; en ung kvinde med en uforløst tilværelse, der i første sæson blev besat af tanken om at opstøve en tidligere bekendt fra college, der tilsyneladende er forsvundet op i den blå luft. Første sæson var god og finurlig, mens anden sæson er endnu bedre, klaustrofobisk og paranoia-fremkaldende. Kæmpe spoiler for første sæson følger: Dory ender sæsonen med at 'komme til' at slå en mand ihjel, og gemmer ham sammen med sine venner. Det mærker hun sjovt nok eftervirkningerne af i anden sæson, og jeg synes faktisk, at det er både realistisk, interessant og meget veludført. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar