søndag den 12. maj 2019

electric eyes are everywhere

Mine sommerferieplaner er mildest talt lidt usikre i år, men i sidste uge holdt jeg i det mindste sæsonens første ferie sammen med min kæreste, da vi rejste rundt mellem vores familier i Jylland. Ugen startede i Mariager hos min far, og første dag besøgte vi Randers Regnskov, der var så god en oplevelse, at stedet fortjener sin egen anbefaling. 
Bemærk dovendyret i baggrunden
Jeg har gået på gymnasiet i Randers og derfor haft min daglige gang i byen i årevis, så det er lidt absurd at jeg ikke har været mere i Randers Regnskov end jeg har. Sidste gang var for seksten år siden med mit biologihold fra netop Statsskolen, og jeg kan huske de mange mennesker og den klamme fugtighed, hvilket måske har afskrækket mig lidt siden. Denne søvnige mandag eftermiddag var der dog ikke ret mange gæster, og vi var fornuftige nok til at anvende garderobeskabene, der kostede den nette sum af to kroner at benytte, og det førte til et virkelig dejligt besøg, hvor vi gav os god tid til at møde alle dyrene. 
Randers Regnskov er bygget op under tre store kupler, hvor dyrene for det meste går frit rundt. Det fungerer virkelig godt; dyrene har rigeligt med plads at boltre sig på, og gæsterne får mulighed for at komme helt tæt på - uden at måtte røre, selvfølgelig. Siden sidst (hvilket som sagt er meget længe siden) er Danmarksparken kommet til - et kæmpestort udeområde med en stor naturlegeplads og en bondegård med alle de klassiske bondegårdsdyr. Det er en virkeligt god idé, for jeg kunne godt forestille mig, at mange børn generelt kan blive lidt anstrengende at være sammen med efter flere timer i et fugtigt indelukke - og jeg var bare glad for at kunne klappe en gris. 
Til sidst må jeg også lige fremhæve regnskovens fremragende formidling, der var lige tilpas informativ uden at kede med detaljer, man alligevel kan google på et splitsekund, og i stedet fokuserede på særlige kendetegn ved arterne. Jeg var utroligt glad for nøgenrotten, som jeg også lige har hørt biolog Anders Kofoed fortælle om til et arrangement med mit arbejde. Rotterne er SÅ seje; deres fortænder bruges også til at grave med, så de er placeret foran læberne, de er vekselvarme, og så lever de i kolonier ligesom myrer og bier med én dronning og en hær af arbejdere. Det er kun dronningen der yngler, og hun er så dominerende, at hun undertrykker de andre hunners hormonproduktion, hvilket er helt vanvittigt! Man kan læse meget mere om dette skøre dyr hos Randers Regnskov, hvorfra jeg også har fået ovenstående information. 

Jeg lod mig vist rive med, men der var så meget spændende at opleve. Jeg kan klart anbefale et besøg uden for peak hours, og der går helt sikkert ikke seksten år mere, før jeg vender tilbage.  

2 kommentarer:

 1. Åh, dér skal jeg altså også snart hen igen - på vores sidste Randerstur droppede vi det pga. at vi var i Reepark dagen inden og nappede håndværkermuseet i stedet, men vi må altså også på regnskov vistit snart igen :D

  - A

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har heller ikke været i Ree Park endnu, hvilket er HELT skørt! Det SKAL jeg altså nå i år - selvom jeg gerne tager i Skandinavisk Dyrepark, når jeg er på de kanter. Håndværkermuseet har jeg heller ikke besøgt. :D

   Slet