lørdag den 7. september 2019

summer's gotten away from us

Jeg har i mange år været ramt af en tilbagevendende vinterdepression, og nu, hvor kalenderen siger september, er der for mig altid en balance mellem at være hyperopmærksom på årstidernes skiften, de koldere temperaturer og det manglende sollys og samtidig prøve på ikke at "dyrke" det. Mine sæsonbetingede udfordringer har nok reelt eksisteret siden jeg blev teenager, selvom det har varieret meget, hvor hårdt det har ramt mig - men det har ikke rigtig hjulpet, at min mor for uforståelige SYV år siden blev syg i september - og døde i december. Jeg prøver meget på ikke at hænge mig fast i datoer og grimme minder, men nogle gange er det helt umuligt og slet ikke et bevidst valg, og det er helt klart mest om efteråret, at savnet til min mor kan vokse sig til sorg igen. 

De sidste par år er jeg dog sluppet uden om vinterdepressionen - sidste vinter havde jeg det rigtig svært, men det skyldes nogle helt andre, langt mere konkrete forhold, som jeg kunne gøre noget ved. En af mine gode bekendte mistede sin mor i foråret, og selvom hendes sorg af og til fremkalder noget af min egen, har det været en god følelse at kunne lægge øre til, og måske endda hjælpe lidt med nogle erfaringer. Det har dog også prikket til min grundfølelse af skyld og skam, for det føles både klichéfyldt og som en negligering af kærligheden til min mor, når jeg bliver nødt til at sige, at smerten bliver lidt mindre med tiden. Jeg har stadig dage, hvor jeg græder over savnet og uretfærdigheden, og når jeg bliver ked af noget totalt urelateret, putter min hjerne lige nogle billeder af min mor i puljen, så det kan ramme ekstra hårdt - men det ER blevet... nemmere at leve med. 

Jeg forholder mig lidt afventende; balancerer kalenderen mellem gode aftaler og tid til at lade op, og så krydser jeg fingre for endnu et vinterhalvår med hovedet oven vande. Om en måned tager min kæreste og jeg på forlænget weekend til Athen, og her satser jeg stærkt på at få fyldt soldepoterne op. (Og ja - jeg har set It Chapter Two - mere om dén senere.)

2 kommentarer:

  1. Og du skal være sammen med os i efteråret!

    SvarSlet
    Svar
    1. Og det glæder jeg mig også helt utroligt meget til <3

      Slet